SIK SORULAN SORULAR

Dış cepheye uygulanacak granitler fabrikada projeye uygun olarak kesilip, ankraj deliği hazırlanarak sevk edilir. Uygulama sırasında belli bir düzen takip edilmeli taşlar projeye uygun olarak yerlerine konmalıdır.

Dış cephe kaplamalarında malzemenin doğal bir ürün olduğu unutulmamalıdır. Doğal malzemeler ton farklılıkları gösterebilir, cephe kaplamalarında ihtisaslaşmış firmalar cephede ton farklılıklarını önlemek için proje bazında çalışarak üretimlerini cephe cephe sınıflandırmakta, aynı cephede ton farkını minimize ederek çalışmaktadırlar. Dolayısıyla sınıflandırılmış taşları karıştırmadan mutlaka doğru cephelerde kullanmalıdır.

Şayet binada doğaltaştan önce izolasyon malzemesi kullanılıyorsa granit ile izolasyon malzemesinin arasında mutlaka boşluk bırakmak gerekmektedir, bu şekilde aradaki boşluktan hava almaktadır.

Dış cephe derz boşluklarını binanın havalanması açısından doldurulmaması tavsiye edilir. Fakat mutlaka silikon uygulanması talep ediliyorsa bu silikonun yumuşak, vasıflı, elastik ve doğaltaşa uygun bir silikon olması tavsiye edilir.

Silikonlu uygulama yaparken taşın iki kenarına asla koruyucu bant yapıştırmamalıdır. Çünkü koruyucu bant söküldükten sonra doğaltaşta kalan bant yapışkanına tozlar yapışmakta ve doğaltaşa kirli bir görüntü vermektedir.

ZEMİN KAPLAMALARI

Doğaltaş zemin kaplamalarında kalınlıklarından dolayı iki tip doğaltaş kaplama imkanı vardır.

a) 2 cm ve üstü kalınlıkta doğaltaşlarla harçlı uygulama;

Bu tip zemin döşemesi 2 cm veya daha kalın levhadan ebatlanır. Bu ebatlama işleminde ölçüler müşteri projesinin ya da müşteri talebinin doğrultusunda belirlenir. Bu alternatifte istenilen ebatta granit elde etme imkanı olmasına rağmen yine de levha ebatları ve döşenecek alanın ebatları karşılaştırılarak minimum fire ile ebatlama yapmak en doğrusudur.

2 cm veya daha kalın ebatlanmış doğaltaşlar harçlı döşeme ile uygulanmalıdır.60 cm’i aşan ebatlar tercih ediliyorsa doğaltaş kalınlığı olarak mutlaka 2 cm kalınlığının üstü tercih edilmelidir.

Doğaltaş döşenecek alan geniş bir alan ise büyük ebatlar tercih edilmelidir, çünkü mekânın ve seçilen ebadın büyüklüğü birbirine uygun olarak mekanda bir ferahlık sağlayacaktır.

b) 8-10 mm kalınlıkta ince ürünlerle yapıştırma uygulama;

Bu tip zemin döşemelerinde 30x30, 40x40 ve 30x60 gibi üç standart ebat mevcuttur.

Slim ürünler yapıştırma usulüyle monte edilir, döşemesi kolaydır. Özellikle yenileme yapılan mekanlarda (mutfak, banyo, koridor gibi) mevcut döşemenin üzerine yapıştırılarak döşendiği zaman kot farkı yaratmadığı için kolaylık sağlamaktadır.

Bir cm kalınlıktaki doğaltaşların döşeneceği zemin şapının çok düzgün yapılmış olması gerekmektedir.Slim ürünler ince ve hafif olmaları nedeniyle özellikle asansör zeminleri ve tekne dekorasyonlarında çok yaygın kullanılmaktadır.

Doğaltaş zemin döşemelerinde uygulamayı derzli yapmak tavsiye edilir. Döşeme işlemi bittikten sonra derzlerin arasına doğaltaşın rengine uygun bir derz dolgusu konulabileceği gibi tam kontrast oluşturulacak bir renk de seçilerek taşın etrafına belirgin çerçeve yapıp taşı ortaya çıkaran bir görünüm de verilebilir.

Döşenecek yüzeyde:

• Zeminin terazisinde olmasına,
• Zeminin çatlaksız ve sağlam olmasına,
• Zeminin her türlü boya, parafin ve diğer inşaat artıklarından arındırılmış olmasına,
• Zeminin nemini atmış olmasına,
dikkat edilmelidir.

LÜTFEN DİKKAT EDİNİZ

Tüm doğaltaş zemin döşeme uygulamalarında (iç ve dış mekan) kullanılacak kum muhakkak yıkanmış ve elenmiş dere kumu olmalıdır.

Deniz kumu veya tuzlu kum kullanılmamalıdır. Aksi takdirde kullanılan kumun ihtiva ettiği tuz döşeme işlemi bitip kum kuruyunca tuz doğaltaşın üst yüzeyine çıkabilmektedir.

Açık renk doğaltaşlarda taşın doğal renginin koyulaşmaması için mutlaka beyaz çimento kullanılmalıdır.

Dalgalı deseni ve kristal yönlenmesi olan doğaltaşlar döşenirken mutlaka suyuna döşemeye dikkat etmeli, özel işlerde tüm doğaltaşlar yerine monte edilmeden önce başka bir yerde suyuna desenleri denk gelecek şekilde yayılmalı veya numaralandırılarak döşenmelidir.

Döşeme yapılırken granitin altı boş kalmayacak şekilde harç veya yapıştırıcı ile doldurulmalıdır.

Üstü açık olan ve  alt kısmı nemli bir zemine  uygulama yapılırken  dikkat edilecek en önemli unsurlardan birisi döşemedeki derz aralıklarıdır.Döşemedeki derz aralığı minimum 2 mm olmalı kesinlikle sıfır derz uygulamasına gidilmemelidir.

• Sıfır derz uygulamalarında, derz dolgu malzemesi derz aralıklarına nüfuz edemediği 
için yağmur ve kar suyu rahatlıkla derzlerden süzülerek doğaltaş ile harç arasında birikmesine neden olmaktadır.
• Doğaltaş ile harç arasında biriken su çeşitli bölgelerde toplanarak rutubetlenme ve zamanla çiçeklenme yaparak yapıya zarar verir.
• Doğaltaş ile harç arasına biriken su, doğal rengini koyulaştırarak sürekli olarak ıslak ve hoş olmayan bir görüntüye sebebiyet verir.

Derz dolgusu döşeme işlemi bittikten sonra en az 48 saat sonra uygulanmalıdır. Derzleri doldurulmadan önce nemli bir sünger kullanılarak temizlenmelidir. Eşit ve komple bir derz dolgu işlemi yapabilmek için plastik bir spatula kullanılır. Derz dolgusu uygulandıktan yarım saat sonra derz dolgusuna zarar vermeden dolgu malzemesinin artıkları sert bir süngerle temizlenir. Tüm bu işlem bittikten 24 saat sonra döşenmiş yüzey yaya hareketliliğine açılabilir.

Açık alanlarda cilalı doğaltaş uygulandığı takdirde kar ve buzlanmayla beraber kayganlık göstereceği için dış mekanlarda cilalı taş yerine yakılmış, yarım cilalı, kumlanmış yüzey şekilleri tercih edilmelidir.

Doğaltaş döşeme işlemi bittikten sonra 48 saat içinde döşeme yapılan yere basmamak, ağır eşyalar koymamak gerekmektedir.

Dış mekan doğaltaş zemin döşeme uygulaması yapılırken mutlaka kuru ve sıcak hava olmalıdır.

Granit zemin kaplaması uygulanan yerde döşeme montajı bittikten sonra derz dolgusu hemen verilmemeli, güneşli kuru hava şartlarında granitin altındaki harcın suyu buharlaşıncaya kadar döşeme havalandırılmalı, granit tamamen kuruyup esas rengine döndükten sonra derz dolgu malzemesi uygulanmalıdır.

Piyasada satılan derz dolgu maddelerinin su geçirmezliği, sıcağa-soğuğa karşı direnci ve elastikiyeti arttırmak amacıyla özel katkı maddeleri (latexemulsiyon) ile uygulanması düşünülen derz dolgu maddesi güçlendirerek kullanılması tavsiye edilir.

Katkı ile güçlendirilen derz dolgu malzemeleri derz aralıklarına tamamen nüfuz edene kadar özenle birkaç kez tekrarlanarak uygulanmalıdır.

Açık mekanlarda zemin kaplaması yapılacak yüzeyin altındaki mekan kapalı yaşanılan bir mekan ise mükemmel bir izolasyon ve bohçalama sistemi uygulanmalıdır. Doğaltaşlar mutlaka derzli döşenip çok vasıflı derz dolgu uygulanmalıdır. 
Betonarme döşeme ile granit kaplama arasında yapılacak su ve ısı izolasyonu malzemeleri aşağıdaki gibi sıralanmalıdır.

  1. Btm türevi su izolasyonu
  2. Extrude polyestren köpük su izolasyonu
  3. Koruma betonu
  4. Çimento esaslı sürme su izolasyonu (2 kat sürülecek)
  5. Harç
  6. Granit

Btm türevi su izolasyonun uygulanmasında dikkat edilecek en önemli iki unsurdan bir tanesi döşemeye serilen şiltenin döşeme-duvar kesişmesinde duvara doğru 5-10 cm arasında döşenerek bohçalama işleminin yapılmasıdır.

Teras döşemelerinde en zayıf noktalar ise, kapı eşiklerinin olduğu noktalardır. Bohçalama işlemi doğramaların olduğu noktalarda duvarda olduğu gibi kesilmeden devam ettirilmelidir.

Bugünün mutfak ve banyoları sadece yemek hazırlanan ya da duş alınıp çıkılan mekânlar olmaktan çıkıp, alternatif bir yaşam ve keyif alanı olarak değerlendiriliyor. Bu mekânlarda geçirilen süreyi en iyi şekilde değerlendirmenin yolu da çağdaş tasarım, estetik, ergonomi, fonksiyonellik, zamana ve kullanıma karşı dayanıklılık faktörlerinin buluştuğu yeni tasarım ve ürünlerin kullanımından geçiyor.

Granit bu ürünler arasında yer almakta, mutfak ve banyolarda vazgeçilmez tezgâh malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Granit Tezgâhların Mükemmel Özellikleri ve Sunduğu Olanaklar;

  • Zengin renk ve doku seçenekleriyle estetik yapı,
  • Darbe, aşınma, çizilme ve ısıya karşı diğer tezgâh malzemelerine kıyasla yüksek fiziksel özellikler,
  • Asitlere, temizlik malzemelerine ve diğer kimyasallara karşı yüksek dayanım, leke tutmama, kolay temizlenme, rutubet ve yüksek neme dayanım, parlaklığını uzun süre koruma ve işığı yansıtma gibi hijyenik ve işlevsel yüzey özellikleri,
  • Tezgâh altı, tezgâha sıfır ve çökertilmiş damlalıklı evye seçenekleri, ankastre ocak ve diğer aksesuarlarla uyum ve zengin alın profil tipleri ile yüksek tasarım kabiliyeti.

Granit bakımı ve temizliği son derece kolay olan doğal bir malzemedir.

Bitmiş imalatların iş teslimine kadar korunması gerekir. Dış cephe işlerinde taşların düşey monte edilmesinden dolayı korumaya gerek yoktur, oysa yer döşemeleri ve merdiven gibi imalatlar kirlenmemeleri için polietilen örtü üzerine serilen alçı tabakası ile korunmalıdır.

Graniti döşeme esnasında taşın üzerine bulaşan veya düşen yapıştırıcı, harç, derz dolgusu gibi maddeler kurumadan temizlendiği takdirde daha kolay çıkmaktadır. Şayet temizlenmeden kurumuşsa granitten bu kirliliği çıkarmak amacıyla piyasada bulunan kimyasallardan bir kullanılarak temizleme yapılabilir.Uygulamanın bitimini takiben uygun bir temizlik maddesiyle temizlik yapılır.

Günlük yapılan temizliklerde herhangi bir ev temizlik malzemesi veya duru su ile silmek yeterlidir.Granit, Ph değeri  7 ile 10 arasında olan nötr temizleyiciler ile temizlenmelidir. Temizleme işleminden sonra, yüzeyler durulanmalı ve yumuşak bir bez ile kurulanmalıdır. Asit ve çamaşır suyu gibi aşındırıcı temizleyiciler kullanılmamalıdır. 

Yakılmış granitin doku ve rengini ortaya çıkarmak için kimyasal uygulanmalıdır. Bu uygulama ile granitin toz ve kir tutması da engellenmiş olur.

Granitaş, kendi granit ocaklarından elde ettiği granit bloklarını işlemenin yanı sıra, dünyanın en önemli ocaklarının bulunduğu Brezilya, Finlandiya, Norveç, İtalya, İspanya, Güney Afrika ve Portekiz’den ithal ettiği zengin renk - doku çeşitliliğine sahip granit bloklarını da işleyerek geniş bir ürün yelpazesi ile her zevke hitap edecek şekilde sunmaktadır.

Granit; plaka, ebatlı ürün ve fayanslar farklı kalınlıklardan oluşmakta dolayısıyla ağırlıkları da buna bağlı olarak değişmektedir. En çok kullanılan 2 cm kalınlığındaki plaka granitin ağırlığı;60kg/ m² dir.

Projeye uygun olarak farklı kalınlık ve ebatta üretim yapılabilmektedir.En çok kullanılan kalınlıklar  2 cm  ve 3cm olup, talep edilmesi durumunda 1 cm ve 1,2 cm kalınlıkta özel üretim de yapılabilmektedir. Peyzaj çalışmalarında ise 3-4-6-8 cm kalınlığında granit kullanılmaktadır.

Harpuşta: Alın Cila Pah (ACP) , Balıksırtı, Damlalık
Basamak: ACP, Balıksırtı (Tam veya Yarım), Kalınlaştırma 2+2
Rıht:Fuga
Denizlik: ACP, Balıksırtı(Tam veya Yarım),Damlalık
Süpürgelik: ACP, Balıksırtı (Yarım)
Tezgâh: Balıksırtı(Tam veya Yarım),ACP, Kalınlaştırma, Gönye Burun, Damlalık
Eşik: ACP, Balıksırtı (Yarım)
Yer Döşeme: Çıtlama Pah,
Cephe Kaplama: Havşa, Fuga, Kurtağzı, Çıtlama Pah, Gönye Burun

Basamaklarda kaymayı önlemek için; kaymazlık bandı, yakma bandı, kanal uygulamaları da  yapılabilmektedir.

Granit yüzey işlemleri, farklı mekânlar için uygun çözümler sunar;

  • Cilalı Yüzey; Cephe kaplaması, iç mekân zemin kaplama , banko, tezgâh ve dekoratif öğelerde,
  • Honlu Yüzey; Cephe kaplaması, iç ve dış mekân zemin kaplama, merdivenlerde, eşiklerde, ıslak hacimlerde,
  • Yakılmış Yüzey, Dış mekân döşemelerinde, kaldırımlarda, bordürlerde
  • Aqua Jet, Cephe kaplama,dış mekan zemin kaplamada,kullanılır.

Cilalı 
Honed 
Patinato
Yakılmış 
Kumlanmış 
Yakılmış Derz Açılmış
Kırık Yüzey (Doğal Görünüm)
Çekiçlenmiş
Aqua Jet

  • Cilalı ve honed yüzeyler düz ve pürüzsüdür. Cilalı yüzeyde belirli bir basınçla dönen abrazivler yüzeyi aşındırıp pürüzsüz hale getirir. Taş cilalandığında parlak yüzeyi ışığı, rengi ve taşın desenini yansıtır.
  • Honed yüzeyde taş yarı cilalı olup mat görünümlüdür.
  • Yakılmış yüzeyde ısı verilmek suretiyle taş kavlaklanır. Yakılmış yüzeyler dış ortamda kaymanın azaltılması için kullanılır. Yakılmış yüzeyli granitler dış cephelerde görünüme desen ve gölgeler vermek için parlak cilalı plakalarla birlikte kullanılır.
  • Kumlama, pürüzlü yüzey elde etmek için ve cilalı yüzeylere desen ve yazı oluşturmak için kullanılır.
  • Patine yüzey, patine fırçaları ile taşın yüzeyine baskı uygulanarak elde edilir, mat renkli olup taşın dokusunu ortaya çıkarmaktadır.

Sağlıklıdır, çünkü:
Hijyeniktir,
Toz barındırmaz,
Ortamda bulunan doğal nemi korur, cilt kurumalarına neden olmaz,
Çocukların sağlığı üzerinde olumsuz etkisi yoktur,
Doğal malzeme olması sebebiyle içinde boya,ve kimyasal madde bulunmaz.
Kir ve leke tutmaz,
Toz kaldırmaz,
Nem yaymaz,
Pürüzsüz bir yüzey olması sebebiyle mikrop üretmez, barındırmaz,
Zararlı ve kötü kokuları barındırmaz,

Dayanıklıdır, çünkü:
Deterjanlardan rahatsız olmaz,
Çürümez, eski yüzlü görünmez,
Çizilmez, aşınmaz,
Ağır yüklerden etkilenmez,
Güneşte renk atmaz,
Soğuktan çatlamaz, yüksek ısıdan etkilenmez,
Limon, kolalı içeceklerden ve asitlerden rahatsız olmaz,
Dünyadaki en sert yapı malzemesidir

Ekonomiktir, çünkü:
Günlük temizlik malzemeleriyle kolayca temizlenir,
Periyodik bakım ve cila gerektirmez,
Kışın sıcak yazın soğuk iklimi muhafaza eder,
Toplam maliyet ve ömrünün uzunluğu göz önünde bulundurulursa ekonomiktir,

Estetiktir, çünkü:
Renk ve doku zenginliği çok geniş bir yelpazede olması sebebiyle döşeneceği her ortama uyum sağlar,
Ebat ve şekil zenginliği nedeniyle yaratıcılık açısından çok alternatif sunar,
Şıklığı sayesinde prestijli görünür,

Kullanışlıdır, çünkü:
Mekân içi iklimi muhafaza eder,
Dış cephelerde binaya yapışmaz, bina ile arasında kalan derzlerden bina nefes almaya devam eder,
Dekorasyon unsuru olarak kullanılır,
Yanmaz, yangının yayılmasını önler,

Ekolojiktir, çünkü:
Tamamen doğal bir yapı malzemesidir,
Üretim aşamasında sadece kesilir ve aşındırıcılar ile cilalanır,
İçinde boya, kimyasal veya dışarıdan bir katkı maddesi konmaz,

Günümüzde artık her alanda doğal olan malzemeler tercih edilmektedir. Giysilerimizin kumaşlarının ipek, keten, pamuk olması ya da ev tekstilinde perdede, döşemeliklerde aynı kumaşların kullanılmasının daha sağlıklı olması gibi yapı malzemelerinde de yapay olandan kaçınıp doğal olan kullanılmalıdır.

 İç Mekân

  • Duvar kaplama
  • Yer döşemesi
  • Merdiven basamak ve rıhtları, korkuluk, tırabzan
  • Denizlik, kapı eşiği, süpürgelik
  • Asansör ve kapı söveleri
  • Banyo ve mutfak tezgâhları
  • Masa ve sehpalar
  • Banko, şömine
  • Dekoratif eşyalar
  • Kolon kaplama

Dış Mekân

  • Dış Cephe
  • Yer döşeme kaplama taşları
  • Merdiven basamak ve rıhtları
  • Masa, sehpa, banko
  • Kaldırım taşları ve bordürleri
  • Havuz ve çeşme
  • Sütun küpeşte ve kemerler
  • Yüzme havuzu kaplamaları
  • Anıt ve heykeller
  • Bahçe düzenlemesi için işlenmiş taşlar

Granit 7 mohs (Minerallerin çizilmeye karşı gösterdikleri direnç mohs sertlik skalası olarak ifade edilir) sertlik değerindedir. Granit bünyesinde yer alan ve mohs skalasındaki değerlere göre sertliği ile elmasın sertlik derecesine yaklaşan kuvars sayesinde metal veya benzeri malzemelerle çizilmez. Yoğun sirkülasyon olan alanlarda bile yüksek aşınma dayanımı gösterdiğinden,kırılmaz ve eğilmez.

Doğal granit dünyamızın milyonlarca yıl süren jeolojik oluşum dönemlerinde yer kürenin derinliklerinde kuvars, feldspat, mika ve başka bir takım kayaç ve yapıcı minerallerin birleşmeleri ve daha sonra değişik sebeplerle yeryüzüne yükselmeleriyle oluşmuş kayalardır.

Doğadaki en sert minerallerden biri olan kuvars ve türevlerini uygun olarak içlerinde bulundurması sebebiyle aşınma ve çizilmeye dayanıklı çok sert bir yapı kazanan granit, aynı zamanda değişik minerallerin oluşturduğu bir renk harmonisine sahip dokusu itibariyle dekoratif, uzun ömürlü ve sağlam bir yapı malzemesi olarak kullanıma imkân vermektedir.

Granit doğadaki en sert yapı malzemesi olması nedeniyle diğer yapay malzemelerde görülebilecek dezavantajlara sahip olmadığı gibi, sağlıklı ve uzun ömürlüdür.

Son zamanlarda seramiklere de GRANİT adı verilmektedir. Asıl adı, yapay bir malzeme seramik olduğu halde,reklamlarda kısaca GRANİT seramik  ifadesi kullanılmaktadır.GRANİT doğadaki en sert yapı malzemesi olduğundan, sert ve dayanıklı imajını vurgulamak için seramiğin başına eklenmekte, bu da tüketiciyi yanıltmaktadır.

Doğal granit tabiattan bloklar halinde alınmaktadır. Bu bloklar kesim makinesi olan katraklarda kesilerek levhalar elde edilir. Levhalar ocaktan alınan granit bloğunun büyüklüğüne göre farklılıklar gösterse de genelde 1,20x2,40 cm ebatlarının üzerindeki ölçülerde olmaktadır.

Granit levhaların kalınlıklarında genelde kullanılan ve tercih edilen 2 cm veya 3 cm olmakla beraber müşteri projesine ve talebine göre istenilen kalınlıkta levha üretimi mümkündür.

Granit blok kesilerek granit levhalar elde edildikten sonra bu levhalar cilalanarak parlak bir yüzey elde edileceği gibi, istenildiği takdirde müşteri talebi doğrultusunda granitin kullanılacağı projeye uygun olarak yakılmış, çekiçlenmiş, kumlanmış veya yarım cilalanmış yüzeyler de elde etme imkanı  vardır.

Cila işlemine tabi tutulmuş merdiven basamaklarının uç kısmına kaymayı önlemek amacıyla bant konulabilir veya basamakların yüzeyi yakma - kumlama işlemi ile pürüzlendirilebilir.

Cilalanarak hazır hale gelen levhalar daha sonra müşteri projeler doğrultusunda ebatlanır, kenar işlemleri yapılır, delikleri delinir ve projeye uygulanmaya hazır hale getirildikten sonra ambalajlanarak nakledilir.

Plakalardan yapılacak ebatlama işlemi müşterinin talebi ve projesi doğrultusunda gerçekleşir.

Kalınlığı 1 cm olan ince granitler; özellikle yenileme yapılan inşaatlarda mevcut döşemenin üzerine yapıştırılarak uygulamada kot farkı meydana getirmediği için kolaylık sağlamaktadır. İnce ürünler kalibre edilerek ebatlılarda dörtkenarına pah kırılabilir.

İnce granitler dış cephede de 2 cm kalınlıktaki granitlere oranla binaya daha az yük getirmekte, hatta alt yapısı ağırlığı nedeniyle granite uygun olmayan binalara dahi granit cephe giydirme imkanı sağlamaktadır.

E-BÜLTEN

E-Bülten üyeliğimiz ile Granitaş yeniliklerinden haberdar olun.